468x60 Ads

10 Ocak 2016 Pazar

BUDAPEŞTE GEZİLECEK TARİHİ YERLER



BUDAPEŞTE GEZİLECEK TARİHİ YERLER

Budapeşte şehrini Tuna nehri tarafından Buda ve Peşte olmak üzere ikiye ayrılıyor. Peşte tarafı daha modern, eğlence yerlerinin olduğu taraf. Buda tarafında ise genelde tarihi yapılar var.

Şehrin genel görüntüsüne bir bakalım:





Evet öncelikle tarihi yerleri anlatmakla başlayalım:

PARLAMENTO BİNASI (Parliament) : Parlamento binası, bence Budapeşte'deki en güzel yapılardan biri. Tuna nehri kenarında çok ihtişamlı görünüyor. Ben içine hiç girmedim ama öğrendiğim kadarıyla toplantıların olmadığı zamanlarda özel turlarla gezilebiliyormuş. Ücreti 3500 Huf. Bileti internetten veya binanın önündeki standlardan alabiliyorsunuz.

BUDA KALESİ : Budapeşte Şehri, Tuna nehri tarafından Buda ve Peşte olarak ikiye ayrılmaktadır. Buda kalesi de adından da anlaşılacağı üzere Buda tarafında bulunmaktadır. Kökleri 13. Yüzyıla dayanıyor. Buda kalesinin bulunduğu bölgede Macaristan Ulusal   Galerisi, Milli kütüphane ve Tarih müzesi yer alıyor. Otobüsle gitmek istersemiz 16 ve 16A nolu otobüslere bineceksiniz. Ayrıca Hop on hop off otobüsleri de buraya uğruyor. Zamandan kar edebilmek için bu turistik otobüslerle şehri gezmeyi tercih ettim. Aynı zaman da çok da yürüdüm. Eğer otobüsle veya yürüyerek kalenin alt kısmına gelseniz bile yukarı çıkabilmeniz için finikuler kullanmanız gerekiyor( tek yön 1000 Huf, gidiş dönüş 1700 Huf). Çok yokuşlu bir yol olduğu için  yürümek zor gelebilir ama imkansız değil tabi ki:) Fakat turistik otobüsler kalenin çok yakınına kadar getiriyor. Böylelikle fünikulere para vermek zorunda kalmazsınız.

Kalenin içindeki müzenin önünde fotoğraf çekilirken keşke elimdeki dondurma külahını çöpe atsaymışım :)

BALIKÇI TABYASI ve MATYAS KİLİSESİ :   Budapeşte'nin en güzel manzaralarından birine sahip Balıkçı Tabyası ve Matyas Klisesi'nin tarihi 13.   yüzyıla dayanıyor. Kilisenin giriş ücreti 1000 Huf ve haftaiçi 9'dan 5'e kadar, haftasonu ise öğlen 12'ye kadar açık. Kilisenin tam yanında manzaraya tam hakim bir cafe var. Bayağı turistik bir yer olduğu için fiyatlar biraz ortalamanın üstünde fakat yine de oturulup bir kahve içilebilir. Budapeşte kalesinden buraya yürüyerek geliniyor ve yolda çok tatlı cafeler ve binalar var. Biz fotoğraf çeke çeke yürüdük Balıkçı Tabya'sına kadar.


      Matyas kilisesi



    İşte size yukarıda bahsettiğim, balıkçı tabyasının yolunun üzerindeki tatlı cafelerden biri.             

CIDATEL VE GELLERT TEPESİ: Psikopos Gellert'in adını taşıyan Gellert Tepesi'inde 14 metre yüksekliğinde   En tepesinde yer alan 14 metre yüksekliğindeki Özgürlük Heykeli (Szabadság szobor) ile şehrin pek çok noktasından görülebilen ve piskopos Gellert'in adını taşıyan tepede ilki Osmanlılar tarafından inşa edilen, daha sonra da Avusturyalılar tarafından ilaveler yapılan bir kale mevcut. Giriş ücreti 1200 HUF. 41,47 ve 49 nolu tramvaylarla buraya ulaşabilirsiniz.

    Gellert tepesinden Budapeşte manzarası



AZİZ ISTVAN BAZİLİKASI (Szent István Bazilika) : Bazilika şehrin en merkezi yerinde bulunuyor. Burası her daim hareketli, birçok cafe, restaurant ve mağazaya ev sahipliği yapan bir bölge. Yakınında birçok lüks mağazaya ev sahipliği yapan ünlü Andrasy caddesi bulunmaktadır. Otel seçimi yaparken Bazilika'ya yakın olmasına dikkat etmenizi tavsiye ederim. Bazilika haftaiçi 9.00-17.00, ; Cumartesi 9.00-13.00 ve Pazar 13.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. İçeride mutlaka görülmesi gereken çok güzel mozaikler ve freskler var. Giriş ücretsiz fakat içeride eğer Aziz Istvan Şapeli, Hazine Odası ve Kubbe'yi ziyaret de etmek isterseniz 1600 huf ücret ödemeniz gerekiyor. Ulaşım için Metro hat 3 Arany Janos istasyonu veya hat 1 Bajcsy Zsilinszky istasyonunda inebilirsiniz.


                                         
Bazilika'daki bir ayinden görüntü


 Bazilika'nın gece uzaktan görünüşü

MACARİSTAN ULUSAL MÜZESİ (Magyar Nemzeti Múzeum): Macaristan tarihini merak edenlerin mutlaka uğraması gereken müze  pazartesi günleri kapalı, salı- pazar günleri 10.00- 18.00 saatleri arasında ziyarete açık. Ücret yetişkinler için 1100 Huf, öğrencilere 550 Huf. İçeride mutlaka Beethoven ve Ferenc Liszt'in kullanmış olduğu piyanoyu görün. Salı-Pazar 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Ulaşım için metro hat 2 Astoria istasyonu veya hat 3 Ferenciek Tere istasyonunda inebilirsiniz.

BÜYÜK KAPALI PAZAR (Nagy Vasarcsarnok) : Rengarek çatısıyla dikkat çeken kapalı pazar Özgürlük Köprüsünün Peşte tarafında yer alıyor. Pazar, Salı-Cuma günleri 06.00-18.00; Cumartesi 06.00-14.00; Pazartesi günleri 06.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık. En kalabalık ve hareketli olan tarafı giriş tarafındaki meyve sebze ve balık reyonlarının olduğu bölüm fakat eğer geleneksel Macar mutfağından yemekler tatmak isterseniz en üst kata çıkmanız gerek. 2, 47 ve 49 numaralı tramvaylarla buraya ulaşabilirsiniz.

MARGİT ADASI (Margitsziget) : Tuna nehrinin ortasına küçücük bir ada olan Margit adasında küçük bir hayvanat bahçesi, ormanlık yürüyüş yolları ve yüzme havuzları var. Ada üzerinde araç yok sadece gezi yaptıran küçük tren ve minibüsler mevcut.  Kafa dinlemek için gidilebilecek huzurlu bir yer. Şehir merkezinde sayılır. Biz yürüyerek kolayca ulaştık. Tramvay 4 veya 6 numaralı tramvaylarla  Margit híd Budai hídfő durağında inerek veya 26 nolu otobüsü kullanarak ulaşabilirsiniz.

VACİ CADDESİ VE VÖRÖSMARTY MEYDANI: Gezmekten çok keyif aldığım Vaci yaya caddesinde birçok mağaza ve cafe bulnuyor. Hard rock cafe de buralarda bir yerde.  Bu cadde Vörösmarty meydanından kapalı pazara kadar uzanıyor. Vörösmarty meydanına kadar gelirseniz ünlü Gerbeaud cafe'ye uğramanızı tavsiye ederim. Turistler çok olduğu için buradaki bazı mekanlar turist kazıklayan cinsten olabilir. Christmas döneminde giderseniz burada Noel pazarı kuruluyor. Hem hediyelik eşya hem de yiyecek içecek standlarından birşeyler alabilirsiniz. Burada ayaküstü atıştırmak çok keyifli.

OPERA BİNASI ve ANDRASSY BULVARI :  Opera binası birçok ünlü ve lüks mağazaya ev sahipliği yapan 2,5 km'lik Andrassy bulvarında bulunuyor. Opera binası aynı zamanda St Istvan bazilikasına da çok yakın. Hazır buralara kadar gelmişken öncesinde internetten biletinizi alıp bir opera izleyin derim ben. Diğer Avrupa ülkelerine göre burada opera fiyatları uygun. Otelinizi belirlerken bazilika ve opera binasına yakın olmasına dikkat etmenizi tavsiye ederim. Gezilecek çoğu yer bu iki yapıya yürüme mesafesinde bulunuyor. Andrassy bulvarı çok havalı gözükse de mağazalara şöyle bir bakıp cafelerinin önünden geçmekle yetindik. Buradaki mekanlar çok sıcak gibi gelmedi gözümüze. Yoksa pahalı olması umrumda değil :D. Şaka bir yana benim size yeme içme bölümünde tavsiye ettiğim mekanlar buradaki lüks mekanlara bin basar :)

DOHANY MERKEZ SİNAGOGU : Yahudilerin 18. Yüzyılda inşa ettiği Sinagog 3000 kişilik kapasitesiyle dünyanın en büyük 2. En büyük sinagogu. Cumartesi günleri kapalı, mart- ekim döneminde saat 10.00-18.00 arasında, Kasım- Mart döneminde ise saat 10.00-16.00 arasında açık. Giriş ücreti 1400 Huf.  Buraya kadar gelmişken sinagog ile bitişik Yahudi müzesini de görebilirsiniz. Müzenin giriş ücreti 2000 huf.

Sinagog dıştan görünüm

MEMENTO PARKI ve MÜZESİ : Bu parkta komünist dönemden kalma anıtlar toplanmış. Girişi ücretli: yetişikinlere 1500 Huf, öğrencilere 1000 huf. Ulaşım için 150 nolu otobüs veya Deak Ter'deki memento park yazan otobüse binebilirsiniz.                       

KAHRAMANLAR MEYDANI ve ŞEHİR PARKI :
  Sanat Sarayı ve Güzel sanatlar müzesinin ortasında bulunan Kahramanlar meydanında 1929 yılında tamamlanan "Binyıl anıtı" ve üzerinde "Başmelek Cebrail" heykeli bulunuyor. Anıtın   arkasında bulunan Şehir Parkında güzel bir yürüyüş yapabilirsiniz.     Ayrıca bu bölgede Szechenyi termal havuzu, Hayvanat Bahçesi,  Büyük Sirk, Eğlence parkı bulunmaktadır. Metro hat 1 ile buraya ulaşabilirsiniz.

 Seda ile Kahramanlar meydanında turistik otobüslerle gezerken













BUDAPEŞTE TARİH MÜZESİ : Buda Kale bölgesini gezerken mutlaka uğramanız gereken Tarih müzesinde Budapeşte'nin tarihi ile ilgili birçok bilgi edinebilirsiniz. Müze Kale bölgesinin içinde bulunuyor. Pazartesi günleri kapalı, Kasım- şubat ayları arasında saat 10.00-16.00 arasında, ekim -mart ayları arasında saat 10.00-18.00 arasında açık. Giriş ücreti yetişkinler için 1500 huf, öğrencilere 750 huf.  







Yukarıda bahsettiklerime ilave olarak, eğer zamanınız varsa ve yürümeyi seviyorsanız köprüleri yürüyerek geçin derim. Tuna nehri üzerindeki köprülerden en ünlüsü Zincir Köprü üzerinde güzel bir fotoğraf çektirin. Gece ışıklandırmasıyla da harika gözüküyorlar.
Budapeşte'de terör müzesi de varmış. Benim pek ilgilimi çekmedi ve gitmedim ama sizin için araştırdım. Andrassy caddesinde 60 numarada yer alan müzeye giriş ücreti yetişkinlere 2000 huf, öğrencilere 1000 huf. Komünist rejimin ve nazilerin izleri sergileniyor.








Seda'nın chain bridge'deki yüreğimi ağzıma getiren pozu. Bi de aşağıda benim pozuma bakın. benimki güvenli :)




Gulsen UlutasPosted By Gulsen Ulutas

Yıldız teknik üniversitesi endüstri muhendisligi mezunuyum. Gezmeyi seviyorum. iletisim

Teşekkürler


0 Responses So Far:

Yorum Gönder